{ "title": "Revani", "image": "https://www.revani.gen.tr/images/revani(2).jpg", "date": "19.01.2024 11:16:30", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "İrmik denilince akla ilk gelen tatlı olan ve yapılışının kolaylığı ile düşük maliyeti ile ev kadınlarının ilk tercihleri arasında yer alan tatlı çeşididir. Revani irmikli bir tatlı çeşididir. Türk mutfağına özgü bir tatlıdır ve kökeni Osmanlı'ya dayanmaktadır. Ermenistan'ın fethi ile sarayda yapılmaya başlanmış ve bu ismi almıştır. Yurdumuzun her bölgesinde yapılmaktadır. Özellikle Iğdır ve İstanbul bölgelerinde yapılmaktadır. Lezzet açısından oldukça ön planda olan revani ceviz, siyah haşhaş ve fındık gibi çeşitli mamullerde eklenerek tam bir lezzet şölenine dönüşmektedir. Revani yapılışı birkaç şekliyle şu şekildedir.

Revani Malzemeleri
Şerbeti için; üç su bardağı su, üç su bardağı ve birkaç damla limon suyu.

Revani Nasıl Yapılır?

İlk olarak tencere içerisine şerbet için su, şeker ve limon suyu koyularak kaynamaya bırakılır. Şerbet kaynarken derin bir kap içerisinde yumurta ve şeker köpük, köpük oluncaya kadar çırpılır. Çırpma işleminin ardından sıvı yağ, süt ve karıştırmaya devam edilir. Son olarak irmik, vanilya ve kabartma tozu eklenir ve kıvamına göre bir su bardağı kadar un da karışıma eklenir. Portakal kabuğu rendesi de eklendikten sonra revani yağlanmış fırın tepsisine dökülür ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirilir. Kaynayan ve soğuyan şerbet pişirilen revani üzerine soğukken dökülür. Eğer şerbet sıcak olursa revaninin hamurlanmasına neden olur bu nedenle şerbetin soğuk revaninin ise ılık durumda olması gerekmektedir. Üzerine Hindistan cevizi veya dondurma ile servis edilebilir.

Revani içerisinde bulunan un, şeker ve şerbeti nedeniyle oldukça yüksek kaloriye sahip bir tatlıdır. Diyabet yani şeker hastası olan insanlar ve diyet yapanlar bu tatlıdan uzak durmalıdır. Revaninin yüz gram yani bir porsiyonu yaklaşık 300 gramdır.
" } ] }