Pudingli Revani
Pudingli Revani, Revani, Türk mutfağındaki sevilen tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine saraya mensup aşçıların icat ettikleri ve 'Erivan Zaferi' sebebiyle 'Revani' adı verdikleri bir tatlı türüdür. Eskiden revani sadece sade olarak ön plandaydı. Günümüzde ise revani tatlısının birçok çeşidi mevcuttur.
Örneğin; Havuçlu, limonlu, kaymaklı, muzlu, kakaolu revani çeşitleri ve daha fazlası mutfaklarda yer edinmiştir.
Pudingli Revani İçin Malzemeleri- 4 adet yumurta
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı irmik
- 1/2 su bardağı un
- 2 paket kabartma tozu
- 2 paket vanilya
- Antep fıstığı
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1 ince dilim limon
Puding İçin Gerekli Malzemeleri- 1 paket vanilyalı puding
- 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 1 litre süt
Pudingli Revani Nasıl Yapılır?
Yumurtaları, karışım yapılması kolay sağlanabilecek derin bir kap içerisine kırın. Üzerine toz şekeri ekleyerek mikser veya kaşık yardımıyla çırpmaya başlayın. Sıvı yağ ve yoğurdu ilave ederek tekrar çırpmaya devam edilir. Ardından yeterli miktarda un konularak yoğurma işlemi başlar. Un seviyesi yeterli yumuşaklığa gelince kabartma tozu eklenerek karıştırılmaya devam edilir.
Vanilya da eklenerek hamur istenilen kıvama geldiğinde uygun bir fırın kabına eşit şekilde boşaltılarak yayılır. Kabın alt yüzeyine çok hafif sıvı yağı sürülürse revani dibinin kaptan ayrılması daha kolay sağlanır. Fırın önceden ısıtılarak 170 dereceye ayarlanır.
Isınmış olan fırına revaniyi koyarak üstü kızarana kadar pişirin. Bu esnada şerbetini hazırlayarak hafif soğuması için zaman kazanmış olursunuz. Su, toz şeker, bir dilim limon tencere içerisine alınarak 10 dakika kısık ateşte kaynatılır. Fırın göz kontrolüyle sürekli denetlenir.
Kızaran revani kekini fırından alınarak yaklaşık 2 dakika soğumaya bırakılır. Sonrasında sıcak dinlenmiş olan şerbet yavaş yavaş revani üzerinde gezdirilir.
Süt ve vanilyalı toz pudingi tencereye alıp iyice karıştırdıktan sonra ocağa koyalım. Şeker miktarı az ise isteğe göre toz şeker eklenebilir. Bu karışım kaynayana kadar topaklanma olmaması için sürekli karıştırılır. Kaynama başlayınca kısık ateşe alınıp bir kaşık tereyağı eklenir erimesi sağlanır. Tereyağı pudingin lezzetini arttırır ve parlaklık verir. Ocaktan aldığınız pudingi sıcakken revaninin üzerine dökerek palet yardımıyla düzelterek dağıtınız. Oda sıcaklığında biraz bekletilerek özdeşleşmesi sağlanır ve buzdolabına konulur. Soğuyan tatlının üzerine öğütülmüş Antep fıstığı serpilerek revani dilimlenip serin bir şekilde ikram edilir.
19.01.2024 18:33:24
Pudingli Revani ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|