Oktay Usta Revani Türk mutfağının zengin ve lezzetli tariflerini öğrenmek isteyenler, günümüzde televizyonda yayınlanan yemek programlarını tercih etmektedir. Son zamanlarda sıkça seyredilen ve tarifleriyle ün kazanan ustalardan biri de Oktay Usta'dır. Oktay Usta'nın yemek tarifleri birçok kişi tarafından takip edilmektedir. Bu tariflerden biri de geleneksel Türk tatlılarından olan revani tarifidir. Türk mutfağının klasikleri arasında yer alan ve ev hanımlarının sıklıkla tercih ettiği revani tatlısının yapımı da oldukça basittir. Lezzetiyle her damak zevkine hitap eden revani yapımında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. İşte Oktay Usta'nın revani tarifi: Malzeme Listesi
Şerbeti İçin
Üzeri İçin
Nasıl Yapılır? Revanî tatlısının yapımına öncelikle şerbetini hazırlayarak başlayın. Şerbeti için tencerenin içine 3,5 su bardağı suyu koyun. Daha sonra üzerine toz şekeri ilave ederek karıştırın. Şekeri iyice eritin. Şekeri erittikten sonra kaynaması için ocağa koyun. Şerbet kaynayınca ocağın altını kısın ve kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika daha kaynatın. Kıvamı ayarlamak için kısık ateş daha iyi olacaktır. Şerbetin kıvamı ne çok cıvık ne de çok koyu olmamalıdır. Şerbetin kıvamı revaniye lezzet verecektir. Bu nedenle şerbetin kıvamı çok önemlidir. Şerbetin kıvamını ayarladıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edin. Limon suyunu da ilave ettikten sonra bir taşım daha kaynatın ve şerbeti ocaktan alın. Şerbeti hazırladıktan sonra soğuması için bırakın. Şerbeti hazırladıktan sonra kek yapımına başlayın. Keki hazırlamak için derin bir kabın içerisine 3 adet yumurtayı kırın. Üzerine toz şekeri ilave ederek karıştırın. Yumurtanın ve şekerin iyice karışması gerekir. Yumurtalar köpüklene kadar ve toz şekerler içerisinde eriyene kadar karıştırın. Ne kadar iyi karışırsa kek de o kadar çok kabaracaktır. Karışım krema haline geldiğinde kabartma tozunu, vanilyayı, 1 su bardağı unu, 1 su bardağı irmiği, limon kabuğunu, 1 su bardağı yoğurdu ve sıvı yağı ekleyerek karıştırın. Bütün malzemelerin birbirine iyice karışması gerekir. Kabartma tozunu malzemelerin hepsi konulduktan sonra eklemeniz önerilir. Kek hamurunu iyice çırptıktan sonra, keki pişireceğiniz fırın tepsisinin ya da borcamın altını yağlayın ve revaninin kekini tepsiye dökün. Kek hamurunu tepsinin her yerine eşit gelecek şekilde yayın. Daha sonra önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında keki üzeri kızarana kadar pişirin. Kekin içinin pişip pişmediğini kontrol etmek için bir kürdan kullanabilirsiniz. Kürdanı kekin bir kısmına batırıp çıkarın. Eğer kürdan rahat çıkıyorsa ve üzerinde hamur kalıntısı yoksa, kekin içi pişmiş demektir. Keki fırından çıkardıktan sonra tatlı sıcakken soğuk şerbeti üzerine gezdirerek dökün. Şerbeti kekin her tarafına eşit gelecek şekilde gezdirin. Şerbetin soğuk olması gerekmektedir, yoksa revani tatlısı hamur olur. Şerbetini döktükten sonra revaniyi yaklaşık 2 saat oda sıcaklığında dinlendirin. Daha sonra buzdolabında dinlendirin. Servis yaparken üzerine isteğe göre kaymak, Antep fıstığı tozu ve ceviz içi kullanabilirsiniz. Afiyet olsun. Ekstra İpuçları Revani tatlısının lezzetli olmasını sağlamak için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
Sonuç Oktay Usta'nın revani tarifi, Türk mutfağının klasikleşmiş lezzetlerinden biridir. Kolay yapımı ve lezzetiyle her damak zevkine hitap eden bu tatlı, doğru yöntemler ve püf noktalarıyla hazırladığında mükemmel sonuçlar verir. Afiyet olsun! |
Afuv
23 Temmuz 2024 SalıBu Oktay Usta'nın revani tarifini denemek isteyenler için, şerbetin kıvamını tutturmakta zorlanan var mı? Şerbeti hazırlarken nelere dikkat etmeliyim?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Afuv,
Şerbetin kıvamını tutturmak için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle, su ve şekeri tam ölçülerde kullanmak önemli. Şerbeti hazırlarken, şeker tamamen eriyene kadar karıştırmalısın. Kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika kadar kısık ateşte kaynatmalısın. Limon suyu eklemek, şerbetin şekerlenmesini önler ve kıvamını tutturmanı sağlar. Şerbeti tatlının üzerine dökerken, tatlının sıcak, şerbetin ise ılık veya soğuk olmasına dikkat etmelisin. Bu şekilde şerbeti tatlıya daha iyi çeker. Umarım bu ipuçları işine yarar, afiyet olsun!