Kolay Revani Şerbet tatlıları arasında çok sık tercih edilen ve oldukça lezzetli olan revani tatlısının yapımı da oldukça pratiktir. Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan revani tatlısının yapımında şerbetinin hazırlanması ve kıvamının tutturulması çok önemlidir. Özellikle ramazan aylarında tercih edilen kolay revani tatlısının yapılışı aşağıdaki gibidir: Kolay Revani Malzemeleri
Şerbeti İçin
Kolay Revani Nasıl Yapılır? Revani tatlısının yapımına öncelikle şerbetini hazırlayarak başlayın. Şerbeti için tencerenin içine 3,5 su bardağı suyu koyun. Daha sonra üzerine toz şekeri ilave ederek karıştırın. Şekeri iyice eritin. Şeker eridikten sonra kaynaması için ocağa koyun. Şerbet kaynayınca ocağın altını kısın ve kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika daha kaynatın. Kıvamını ayarlamak için kısık ateş daha iyi olacaktır. Şerbetin kıvamı ne çok cıvık ne de çok koyu olmamalıdır. Şerbetin kıvamı revaniye lezzet verecektir. Bu nedenle şerbetin kıvamı çok önemlidir. Şerbetin kıvamını ayarladıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edin. Limon suyunu da ilave ettikten sonra bir taşım daha kaynatın ve şerbeti ocaktan alın. Şerbeti hazırladıktan sonra soğuması için bırakın. Şerbeti hazırladıktan sonra revani tatlısının kekini yapmaya başlayın. Kek için bir çırpma kabına yumurtaları kırın ve çırpın. Yumurtaları köpürene kadar çırpın. Yumurta ne kadar çok köpürürse kek de o kadar iyi kabarır. Daha sonra şekeri, yağı, yoğurdu ve irmiği ilave edin ve iyice karıştırın. Karıştırma işlemi bittikten sonra unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ilave ederek karıştırın. Kabartma tozunu en son un ile koyarsanız kek daha iyi kabarır. Kekin hamurunu hazırladıktan sonra fırın tepsisinin altını yağlayın ve kek hamurunu dökün. Kek hamurunu tepsinin her yerine eşit gelecek şekilde dağıtın. Daha sonra keki önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin. Pişirdikten sonra kek sıcakken üzerine soğuk şerbeti dökün. Şerbetin soğuk olması gerekir. Böylece revani hamur olmaz. Revaniyi servis yaparken üzerine Hindistan cevizi, kaymak ya da toz fındık koyarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Çınar
03 Ağustos 2024 CumartesiŞerbeti hazırlarken şekerin tamamen erimesi gerektiğini söylemişsiniz, şeker tam olarak erimediğinde şerbetin kıvamında sorun yaşar mıyız? Ayrıca şerbetin kıvamının ne çok cıvık ne de çok koyu olmaması gerektiğini belirttiniz, bu kıvamın doğru olup olmadığını nasıl anlarız?
Cevap yazAdmin
03 Ağustos 2024 CumartesiÇınar,
Şekerin Erimesi: Şeker tamamen erimediğinde şerbetin kıvamında sorun yaşamanız olasıdır. Şekerin tam olarak erimemesi, şerbetin homojen bir yapıya sahip olmasını engeller ve tatlılarda istenmeyen bir kristalleşme olabilir. Bu nedenle şekerin tamamen eridiğinden emin olmanız önemlidir.
Kıvam Kontrolü: Şerbetin kıvamının doğru olup olmadığını anlamak için birkaç yöntem kullanabilirsiniz. Şerbeti hazırladıktan sonra bir kaşığın arkasına damlatın ve parmağınızla dikkatlice kıvamını kontrol edin. Şerbet parmağınızdan çok hızlı akmamalı ama aynı zamanda çok yoğun bir şekilde de kalmamalıdır. Ayrıca, şerbet soğuduktan sonra hafif bir yapışkanlık hissediyorsanız, kıvamı doğru demektir.
Umarım bu bilgiler yardımcı olur. Afiyet olsun!